Zaštita EU kupaca prilikom internet kupovine

Deal Score0
Deal Score0

zastita-internet-kupaca-u-euU ovom članku izdvajamo najvažnije točke europskog zakona o zaštiti potrošača kod kupnje na internetu.

Ako kupite proizvod ili uslugu na internetu nakon 13. 06.2014., zaštićeni ste povoljnijim pravilima o zaštiti potrošača.
Neka od tih pravila su:
– dobivanje osnovnih informacija prije sklapanja ugovora
– nepostojanje neopravdanih dodatnih naknada za plaćanje kreditnom karticom (ili drugim sredstvima plaćanja)
– isporuka naručene robe u dogovorenom roku,
– povrat neželjene robe,
– plaćanje isključivo onoga na što ste izričito pristali.

 

Pravo na informacije prije kupnje

Kada god kupujete proizvod ili uslugu u EU-u, bez obzira na to je li riječ o kupnji u trgovini ili internetskoj kupnji, trgovac vam mora pružiti jasne, točne i razumljive ključne informacije o proizvodu odnosno usluzi prije kupnje.

Prije no što sklopite ugovor s trgovcem ili pružateljem usluga na internetu, imate pravo na podrobnije informacije o sljedećem:

 • glavnim značajkama proizvoda ili usluge
 • nazivu i geografskoj adresi trgovca
 • adresi e-pošte i/ili telefonskom broju
 • ukupnoj cijeni uključujući sve dodatne troškove (poput isporuke) ili, ako te informacije nisu unaprijed dostupne, onda barem informacije o načinu izračuna cijene
 • postupcima plaćanja i isporuke, posebno o ograničenjima isporuke u nekim državama
 • pravu odustajanja
 • dostupnim postprodajnim uslugama
 • trajanju ugovora
 • mehanizmima rješavanja sporova
 • matičnom broju u trgovačkom registru
 • profesionalnom nazivu i PDV broju (prema potrebi)
 • strukovnoj udruzi čiji član je pružatelj usluge (prema potrebi).

Prava potrošača prema pravilima EU-a obično se primjenjuju i na kupnju od trgovaca na internetu koji nisu iz države članice Europske unije, ali čije je poslovanje usmjereno na potrošače iz država članica. Međutim vodite računa da biste mogli imati poteškoća u ostvarivanju svojih prava u slučaju sukoba s trgovcem s koji se nalazi izvan EU-a.

Savjetuje se da uvijek provjerite gdje je trgovac registriran. Internetska adresa koja završava na „.eu”, „.ie”, ili „.co.uk” itd. NE GARANTIRA da je trgovac registriran ili ima poslovni nastan u EU-u.

Potvrda o kupnji, troškovi isporuke i dodatni troškovi

Potvrda o kupnji

Kada kupujete na internetu, morate smjesta primiti potvrdu o transakciji. Kada je riječ o kupnji na internetu, potvrda može biti poruka e-pošte ili poruka na vašem osobnom računu na trgovčevoj stranici. Najbitnije je da je riječ o nečemu što možete spremiti i što trgovac ne može promijeniti bez vašeg pristanka.

 

Troškovi isporuke

Kad je riječ o kupnji na internetu, morate primiti jasne informacije o ukupnoj cijeni, uključujući troškove isporuke i ostale dodatne troškove, i jasno dati na znanje, npr., klikom na gumb ili sličnim načinom, da ste upoznati sa svim troškovima te da svojom narudžbom preuzimate na sebe obvezu plaćanja.

Imajte na umu da roba naručena na internetu, jednako kao i roba naručena u trgovini, mora biti isporučena u roku od 30 dana, osim ako ste se drugačije dogovorili s trgovcem.

Čitav zakon na hrvatskom možete pronaći na stranici
http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/buy-sell-online/rights-e-commerce/index_hr.htm

Login/Register access is temporary disabled