Shopping ili kompluzivno kupovanje?

Deal Score0
Deal Score0

shopping-ili-kompluzivno-kupovanje

S obzirom da promoviramo shoppingiranje želimo na početku reći nešto o pretjeranom kupovanju koje se često manifestira kao kompluzivno kupovanje.

Što je kompluzivno kupovanje?
Kompulzivno kupovanje opetovano i pretjerano kupovanje, koje dovodi do niza problema, kako materijalnih, tako i psiholoških i socijalnih. Stručni naziv za kompulzivno kupovanje je oniomania, a dolazi od grčkih riječi onios (za prodaju) i mania (neumjerenost,ludost)

Compulsive buying disorder ili poremećaj kompulzivnog ponašanja je sve prisutniji u suvremenom životu. Poremećaj su u ranim 20. godinama prošlog stoljeća opisala dvojica poznatih psihijatrijskih fenomenologa Bleuler i Kraepelin navodeći pri tome pojmove kao što su “manijaci kupovanja” ili “oniomanijaci”, koji sami sebe dovode u besmislena dugovanja i osobne imovinske katastrofe. Bleuler je poremećaj kompulzivnog kupovanja (PKK) naveo kao primjer za “reaktivni impuls” ili “impulzivno bezumlje”, koje se izjednačuje s kleptomanijom i piromanijom. Veće zanimanje za PKK znanstvenici su počeli pokazivati tek 90-ih godina prošlog stoljeća. Neki znanstvenici ga uspoređuju s adiktivnim poremećajima, a neki drugi s poremećajima raspoloženja, odnosno s opsesivno kompulzivnim poremećajima.

Osobe koje pate od kompluzivnog kupovanja, često pate i od dodatnih poremećaja raspoloženja ili anksioznih poremećaja poput depresije, bipolarnih afektivni poremećaj – posebno manična faza, anksiozno-depresivni poremećaj), kao i poremećaj osobnosti ili poremećaj hranjenja. Poremećaj se obično javlja na kraju perioda adolescencije i može imati i kronični tijek.
Kompulzivno kupovanje se posljednjih godina sve se više smatra medicinskim poremećajem koji se može liječiti.

Što je shoppingiranje?
Shoppingiranje nema stručnu i znanstvenu definiciju ali mi bi to definirali kao kupovinu u kojoj se može družiti, odmarati od posla, uštedjeti i pronaći prozvode koji će vam biti korisni te vas uveseliti.

Vjerujemo da većina vas pripada drugoj skupini shoppingholičara koji uživaju u shoppingiranju ali se znaju kontrolirati i kupuju kada zaista imaju potrebu ili pronađu dobru akciju. Mi naravno želimo promicati “zdravo” shoppingiranje koje se ne svodi na bezumno kupovanje. S obzirom da se bez kupovine ne može živjeti mislimo da svatko treba pronaći mjeru između kupovanja iz potrebe i zadovoljstva.

Pozivamo vas da ispod članka napište vaše komentare na temu shoppingiranja.

Login/Register access is temporary disabled