Internet trgovine u EU

0
702

internet trgovine u eu

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kupnja putem interneta u državama EU postala je još povoljnija jer više nema plaćanja carine i dodatnog PDV-a. Od 1.7.2013 i ulaska u Europsku uniju kretanje roba postalo je slobodno. To znači da robu koju ste kupili u internet trgovini u jednoj od 27 zemalja EU nećete platiti ni lipe više kad dođe na vašu adresu. Prije ulaska u EU limit do kojeg se nije plaćalo carinjenje bio samo 160 kuna. Kako smo sad u EU, roba putuje kao bilo koji paket poslan unutar RH.

Kod kupnje putem interneta obratite pozornost da cijene iskazane na web stranici proizvoda nisu nužno iste cijeni koju ćete platiti. Radi se naime o tome da europskim zakonom o internetskoj kupnji kupac plaća PDV (porez na potrošnju) prema stopi države u kojoj se kupac nalazi. S obzirom da je u Hrvatskoj PDV-a među najvećima u Europi razlika može biti od 2% pa sve do 7-8% zavisno o vrsti robe koju kupujete i državi iz koje naručujete. Konačna cijena s Hrvatskim PDV-om obično se iskazuje tek kada vršite plaćanje. Bez obzira na to internet kupnja mnogih proizvoda još uvijek je povoljnija u drugim zemljama EU nego u Hrvatskoj.

Dodatno, kada kupujete na internetu, pazite da roba naručena iz zemalja EU i bude poslana iz tih zemalja. Neke trgovine  iako se reklamiraju za područje EU mogu slati proizvode iz Kine ili neke druge zemlje. Tako naprimjer stranica www.geekbuying.com većinu proizvoda šalje iz Kine ali također ima i europsko skladište u Španjolskkoj iz kojeg šalje proizvode i u Hrvatsku. Samo trebate pripaziti da naručite prizvod iz Španjolskog skladišta.

Popis inozemnih trgovina možete pronaći u našem imeniku internet trgovina u inozemstvu na stranici “Inozemne internet trgovine”