Internet kupovina u Hrvatskoj nakon ulaska u EU

Deal Score0
Deal Score0

internet-kupovina-u-hrvatskoj-nakon-ulaska-u-euInternet kupovina u je budućnost kako za trgovce tako i za kupce. Trgovci putem vlastitih internet trgovina mogu lakše doći do novih kupaca, a kupci mogu lakše pronaći ponude i usporediti cijene proizvoda.

MasterCard je u suradnji sa Centrom za istraživanje tržišta (GFK) krajem 2013 godine proveo istraživanje o stavovima i ponašanju hrvatskih potrošača s naglaskom na kupovinu preko interneta i korištenje kreditinih kartica.

Rezultati istraživanja su pokazali da 37% korisnika kartica planira češće kupovati preko interneta otkada je Hrvatska u EU. Neki od razloga koje su naveli ispitanici su to što više nema carina, proizvodi mogu biti dostavljeni u Hrvatsku bez dodatnih procedura pregleda, a neki smatraju da internet kupovina biti sigurnija nego ranije. Najveiše se kupuje odjeća i obuća, elektronička dobra, knjige, glazbe i avionske karte.

Najpopularniji načini plaćanja prilikom internet kupnje su PayPal i kreditne kartice. Popularnost internet bankarstva je i dal, korištenje kreditnih kartica raste sukladno dobi i primanjima, dok su debitne kartice, ali i internet bankarstvo, popularniji među mlađom populacijom (do 29 godina). 48% ispitanika voljelo bi imati mogućnost plaćanja debitnim karticama za internet kupovinu.

Najviše internet korisnika kupuje na stranicama za grupnu kupovinu na kojima se obavlja približno 50% internet kupnji. Iako internet kupnja za ispitanike ima brojne prednosti poput boljih cijena i popusta, nenaplata dostave, veće ponude, jednostavnije procedure plaćanja i dostupnost tokom 24 sata, barijere još uvijek postoje. Kao glavnu prepreku se navodi strah da internet kupovina nije dovoljno sigurna, a kao značajnu prepreku navode nemogućnost da proizvod vide uživo i isprobaju.

U narednim članicima upoznati ćemo vas kako kupovati na internetu sigurno ali i na način da budete zadovoljni kupljenim stvarima.

Login/Register access is temporary disabled